Egyik első adminisztrációs teendőtök a lakcímbejelentés, tudniillik 3 napotok van ezt megtenni. A bejelentést követően kapni fogtok egy igazolást (Meldezettel), ami tulajdonképpen az otthoni lakcímkártyátoknak feleltethető meg. Bejelentkezhettek ideiglenes (Nebenwohnsitz), vagy állandó (Hauptwohnsitz) lakcímre.

 

Állandó lakcíme azonban mindenkinek csak egy lehet, ha ez Ausztriában lesz, akkor Magyarországról ki kell jelentkeznetek állandó lakóhelyetekről. Magyarországon elektronikusan az ügyfélkapu rendszerén keresztül vagy személyesen a járási hivatalok kormányablakaiban lehet ezt elintézni, melynek során a régi lakcímkártya bevonásra kerül, ami helyett újat fogtok kapni, „külföldi cím“ jelzéssel.

 

Állandó és ideiglenes lakcímmel eltérő jogosultságaitok és kötelezettségeitek vannak Ausztriában (pl. munkanélküli segély igénybevétele, magyar rendszámos autó átírása, autóvásárlás, hitelfelvétel…stb.).

 

Lakcímigazolást (Meldezettel) a helyileg illetékes Gemeindeamt-nál (polgármesteri hivatalnál) állítanak ki.

 

 

Ügyintézéshez szükséges papírok

 

  • formanyomtatvány, melyet a lakcím tulajdonosa, vagyis a szállásadó is aláír
  • személyi igazolvány vagy útlevél
  • albérleti szerződés és/vagy munkaszerződés

 

Amennyiben lakcímetekkel kapcsolatban bármilyen változás áll be (megszűnik mert vége a szezonnak), azt minden alkalommal 3 napon belül be kell jelentenetek.

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.