A munkanélküli segély elsődleges célja, hogy segítse áthidalni a munkaviszony megszűnése és az új munkaviszony létesítése közötti időszakot.

 

 

Az igénylés feltételei

1. Munkanélküli segélyt abból az országból kell igényelnetek, ahol életviteli központotok található, Ausztriában az Osztrák Munkaügyi Hivatal (Arbeitsmarktservice - AMS) regionális kirendeltségén. Az elmúlt években egyre inkább szigorították és ellenőrzés alá vonták azokat a külföldi állampolgárokat, akik Ausztriából igénylik a munkanélküli segélyt. Korábban elég volt a lakcím igazolása (Meldezettel), állandó lakcím (Hauptwohnsitz), vagy ideiglenes lakcím (Nebenwohnsitz) bemutatása, ma már, ha nem tudjátok bizonyítani, hogy életvitelszerűen Ausztriában tartózkodtok, elutasítanak (család, állandó lakcím Magyarországon van). Bérleti szerződéssel, a lakcímhez tartozó számlák fizetésével, letelepedési engedéllyel (Anmeldebescheinigung) (hisz annak megléte minimum 3 hónapos Ausztriában tartózkodást jelent, és jövedelemvizsgálatot kérnek a kiállítás előtt), vagy a munkáltató által kiállított szándéknyilatkozattal a jövőbeli foglalkoztatás pontos időpontjával (Wiedereinstellungsbestätigung) igazolhatjátok, hogy valóban Ausztria lett életviteli központotok . A bizonyítási eljáráshoz szükséges papírokat mindig az AMS szabja meg és egyénileg változhat. Ha minden más feltételnek is megfeleltek, és kérelmeteknek helyt adnak, utólag is ellenőrizhetnek, hogy ez a helyzet továbbra sem változott. Lakcímváltozást egy hetetek van az AMS felé jelezni. Abban az esetben ha bebizonyosodik, hogy életviteli központotok mégsem Ausztria, a már megkapott segélyt vissza kell fizessétek, és csalás büntettével büntető eljárás indulhat ellenetek. Ne ijedjetek meg ettől, ha tényleg itt éltek, nagyon rugalmasan, és gyorsan regisztrálhattok, sokkal egyszerűbb, mint ez elsőnek hangzik.

2. Munkanélküliség

3. Munkaképesség és rendelkezésre állás: azaz min. heti 20 óra, 10 év alatti, vagy fogyatékkal élő gyermek gondozási kötelezettsége esetén heti min. 16 óra munkát kell tudnotok vállalni. Aki csak szezonmunka idején tartózkodik az országban, és a szezon végével megszűnik a lakcíme, haza utazik, már nem áll rendelkezésre az osztrák munkaerőpiacon, azoknak nincs lehetőségük munkanélküli segélyt kapni Ausztriából. Nekik a magyarországi lakcímük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályához kell fordulniuk.

FONTOS! A munkáltató által kiállított Arbeitsbescheinigung (jogviszonyigazolás) a munkaviszony jellegéről és tartamáról alapján kérd ki az AMS-től az U1-es nyomtatványt-es nyomtatványt (igazolás a biztosítási időszakról), mert mind az adóbevalláshoz, mind pedig a munkanélküli segély igényléshez szükséges.

4. Igénylés: A munkanélküliség tényét be kell jelenti a helyileg illetékes AMS kirendeltségén. Érdemes személyesen, de online, vagy az online formanyomtatvány letöltésével faxon, postai úton, vagy eAMS-Kontón keresztül is van rá módotok. Ha már tisztában vagytok munkaviszonyotok megszűnésének pontos időpontjával, előre is bejelenthetitek. Tudniillik a munkanélküli ellátás visszamenőlegesen nem jár, munkaviszonyotok utolsó napján jelentkeznetek kell, hogy ne keletkezzen biztosítás nélküli időszakotok és anyagi károtok. Ha már előre tudják a pontos dátumot, a munkaviszony megszűnését követően egy hét áll a rendelkezésetekre a további dokumentációk bemutatására.

5. A GYES (Kinderbetreuungsgeld) és a munkanélküli segély együttes igénylése megengedett abban az esetben, ha a munkába állás feltételei adottak, a gyermek elhelyezése biztosított (bölcsőde, óvoda…stb).

6. Előzetes biztosítási idő megléte: Első igénybevétel esetén az igénylést megelőző két évben, minimum 52 hét, további igénybevételnél az elmúlt évben 28 hét, 25 év alattiak esetén az elmúlt évben 26 hét munkaviszonnyal, biztosítási jogviszonnyal kell rendelkezni. Azonban az osztrák és más országban ledolgozott munkaviszony időszaka összeadódik, azaz akár egy nap osztrák munkaviszony is elegendő az igényléshez, ha a többi feltétel is adott.

 

 

Az igényléshez szükséges papírok

 

(Egyénileg eltérő, a regionális kirendeltségtől, és ügyintézőtől is függ mit kérnek tőletek, de az alábbiakra biztosan szükség lesz)

 

 

Ha van:

 

 

Munkanélküli segély összege

 

Az alapösszegből, a hozzá tartozó családi támogatásokból, valamint egy pótösszegből, amely a kiegyenlítést szolgálja tevődik össze. 2020. július 01-től kizárólag egész havi járadékalapból állapítják meg a segély alapösszegét az elmúlt 12 hónap vonatkozásában. A segély alapösszegének mértéke legfeljebb a napi nettó jövedelem 55%-a. A munkanélküli ellátás mértéke családtámogatási összegek nélkül nem haladhatja meg a napi nettó jövedelem 60%-át, családtámogatássokkal együtt a 80%-át.

 

 

Mennyi ideig jár a munkanélküli segély?

 

  • Alapesetben 20 hétig jár
  • 30 hétig, ha legalább 3 év foglalkoztatás által biztosított időszakkal rendelkezünk
  • 39 hétig, 40 éves kor felett, ha az elmúlt 10 évben 312 hét foglalkoztatás által biztosított időszakkal rendelkezünk
  • 52 hétig, 50 éves kor felett, ha az elmúlt 15 évben 468 hét foglalkoztatás által biztosított időszakkal rendelkezünk

Az álláskereséssel, munkanélküliként történő regisztrálással, uniós állampolgárok munkanélküli ellátásával és egyéb hasznos információkkal kapcsolatban keressétek fel az Arbeitsmarktservice (AMS) hivatalos weboldalát!

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.