Munkaszerződés

 

Ausztriában nem minden esetben kötnek veletek munkaszerződést. Ezen nem kell meglepődni, vagy megijedni. A munkaszerződés írásos formán kívül létrejöhet szóban, vagy ráutaló magatartással (ha munkába álltok a munkáltatónak kötelessége bejelenteni és fizetést adni) is. A munkaszerződés nem térhet el csak a munkavállaló számára előnyös változtatásokkal a törvényben előírt szabályozástól, melynek részleteit a Kollektivvertrag-törvény alapján meghatározott szerződés tartalmazza. A kollektív szerződést ágazatonként és tartományonként is szabályozzák, ahogyan a munkaterületek szerinti minimálbéreket is.

 

A munkáltatónak kötelessége bejelenteni az egészségbiztosítóhoz (Gebietskrankenkasse), és kérésre a bejelentés tényéről szóló igazolást átadnia.

 

Dienstzettel:munkavégzés szabályairól szóló lista, azaz munkaköri leírás. Munkaszerződés hiányában a munkáltatónak kötelessége tájékoztatni benneteket a munkavégzés szabályairól.

 

Lohnzettel:Bérpapír, mely részletesen tartalmazza a bruttó és nettó jövedelmeteket, a járulékok és adók levonásának mértékét, szabadságaitokat, túlórát...

 

 

Próbaidő(Probezeit)

 

A leggyakrabban 14 nap próbaidővel számolhattok. Ez idő alatt mindkét fél indoklás nélkül bármilyen jogkövetkezmény nélkül felmondhat. 

 

 

Munkaviszony megszüntetése

 

 

  • Egyoldalú felmondás (Kündigung): A bejelentés időpontjától kezdve töltitek a felmondási időt (Kündigungsfrist). A felmondási időtől a munkaadó eltekinthet, de akkor is ki kell fizetnie az erre az időszakra szóló munkabért. Ellenkező esetben a felmondási idő letöltése kötelező, jogi következményekkel és anyagi veszteséggel járhat a számotokra, ha nem töltitek ki. Elveszíthetitek a szezonra, illetve túlórára járó pénzt, és kártérítést is követelhet tőletek a munkaadó (Vertragsstrafe).

 

 

 

Munkáltató által kiállított dokumentumok a munkaviszony megszünése után

 

  • Elszámolás (Abrechnung): Tartalmazza a munkabért, befizetett járulékokat, adót, a már kifizetett, vagy kiadott szabadságot, a 13. és 14. havi bér részarányos részét…

 

  • Munkavégzésről szóló igazolás (Arbeitsbescheinigung): Többek között a munkanélküli segély igényléséhez lesz rá szükség, ezt fogja tőletek kérni az AMS. Ha nem Ausztriában, hanem Magyarországon veszitek igénybe az álláskeresési járadékot, az AMS-nél ezzel az igazolással tudjátok kikérni az U1-es nyomtatványt, amit a magyar munkanélküli hivatalban kell leadjatok.

 

 

  • Munka és bérigazolás (Arbeits- und Entgeltbestätigung): Ha a munkaviszony megszűnésének időpontjában betegség lép fel, a munkáltatónak akkor is kötelessége megfizetni a betegbiztosítási pótlékot, és erről igazolást kell adnia. 

 

  • Bérpapír (Lohnzettel): A munkaadónak kötelessége elkészíteni, és az adóhivatalnak (Finanzamtnak) megküldeni az L16-os nyomtatvány alapján. A munkáltatónak a munkaviszony megszűnését követően 1 hónap áll rendelkezésre az elszámolás munkavállaló részére történő átadására.

 

  • Referencialevél (Arbeitszeugnis): FONTOS!!! Ausztriában a további álláskeresésetek szempontjából nagyon fontos igazolás. A munkáltatónak kérésre kötelező kiadnia! Csak előnyös jellemzést írhatnak rólatok! Mindenképpen tartalmaznia kell a munkavégzés időpontját (-tól, -ig), pozíciótokat, a munkavégzéssel kapcsolatos feladatokat, és természetesen a neveteket, a dátumot, és a munkáltató aláírását.

A továbbiakban figyelmetekbe ajánljuk az Arbeiterkammer (Munkaügyi Kamara) brosúráját, melyben a legfontosabb munkavállalással kapcsolatos dokumentumokat gyűjtötték össze.

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.