1. Elhatározás

 

A vendéglátás lelkileg és fizikailag is megterhelő, legyetek őszinték önmagatokkal, és még mielőtt belefognátok, válaszoljatok az alábbi kérdésekre:

 

 • Képes vagyok napi 14-16 órát dolgozni, akár hetekig?
 • Képes vagyok szabadnap nélkül dolgozni akár 3 hétig?
 • Kibírok 4-5 hónapot egyedül egy hotelben messze a családomtól?
 • El tudom viselni azt, hogy még itthon magasabb pozíciókban dolgoztam, akár diplomásként, most a létra legaljáról kell induljak?
 • El tudom viselni, hogy szabadnap és jól kialakult infrastruktúra hiányában időnként nélkülöznöm kell amire szükségem van?

 

Ha minden kérdésre igen a válaszotok, akkor itt a helyetek, merjetek belevágni, kipróbálni Önmagatokat, ha mást nem tapasztalat szerzés céljából!

 

 

2. Hová is megyek?

 

 • Milyen magasan helyezkedik el a hotel?
 • Milyen lesz az aktuális időjárás a kiutazás időpontjától a munkavégzés időpontjáig?
 • Milyen az infrastruktúra, van-e a közelben bolt, bank, posta…vagy amire szükségetek lehet?
 • Milyen közel van a legközelebbi város, ahol adminisztratív ügyeiteket intézhetitek?

 

Amennyiben elzártabb helyre mentek, esetleg hegytetőre, mindenképpen vásároljatok be magadtoknak még itthon, mert szabadság és infrastruktúra hiányában lehet, hogy az alapvető dolgokat is nélkülöznötök kell.

 

 

3. Mivel utazom odáig?

 

 

 • Autóval? Még itthon nézessétek át autótok műszaki állapotát, mert kint sokkal drágábbak az alkatrészek és a szervízelés is. Járjatok utána az osztrák közlekedési és az autó felszereltségére vonatkozó szabályoknak!

 

 • Vonattal? Javaslom az osztrák vasúttársaság ÖBB honlapjának tanulmányozását, hisz sokkal részletesebb információkat kaphattok, mint a MÁV-nál. :) Próbáljátok meg először a “háztól-házig” keresést, hátha jár az adott településen is a vonat. Ha nincs találat, keressetek a google térkép segítségével egy, a közelben lévő nagy várost, és próbáljátok meg ismét a keresést. Az útvonal további részét pedig a google útvonaltervezővel (menetrenddel) meg tudodjátok tervezni. Ausztriában a tömegközlekedés a túristákra való tekintettel rendkívül szervezetten, logikusan van kiépítve, nem kell félni ettől az utazási módtól sem.

 

 • TeleTaxival? Már rengeteg cég létezik, akik akár háztól-házig, vagy a környező nagy településig szállítanak benneteket. Az interneten keressetek rá a teletaxi szolgáltatásra, és érdeklődjetek náluk, ki, és mikor utazik abba az irányba.

 

 

 

4. Mit vigyek magammal?

 

 • Bár az ellátás és szállás a legtöbb helyen ingyenes, mindenképpen legyen nálatok legalább annyi PÉNZ, hogy a vissza útra is meg tudjátok venni a jegyet (hisz a minimum két hét próbaidő alatt bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat). Az első fizetésetekig be tudjátok szerezni az igényeteknek megfelelő dolgokat. Ezen felül még a telefonra (kártyafüggetlen), telefonkártyára, internetstickre és bankszámlára lehet szükségetek, maximum 100-150 euro összesen. Ingyenes szállással és ellátással, természetesen igényeitektől függően kb. 300 euro elegendő kell legyen.

 

 • Kérdezzetek rá, hogy milyen munkaruhát várnak el tőletek. Általában fehér vagy fekete póló, nadrád, kényelmes cipő. Ha nincs olyan ruhátok, ezeket még mindenképpen otthon szerezzétek be, mert kint nem tudhatjátok, hogy hol és mikor lesz rá lehetőségetek.

 

 • Minden személyes okmányotokat, különösen az útleveleteket vagy személyiigazolványotokat, illetve jogosítványotokat ha van. Ezeken felül írjátok fel a számlaadataitokat, ha a munkáltató elfogadja a magyar számlaszámot, és nem szeretnétek ezesetben osztrákot nyitni. 

 • Kártyafüggetlen telefonkészüléket ha van, hogy azt ne kelljen kint vásárolnotok, és amibe az osztrák telefonkártyátokat bele tudjátok tenni.

 

 • Laptop vagy okos telefon, hogy kedvezményesen tudjatok beszélni az otthoniakkal (Skype, Viber...)

 

 • Ha olyan helyre mentek, ami el van zárva a külvilágtól, pl. hegytető, vigyetek magatokkal több hétre való uticsomagot (fogkrém, tusfürdő, dohányosok esetén cigaretta…stb)

 

 

5. Meghatalmazás a leveleitek átvételére

 

Bízzatok meg valakit azzal, hogy amíg nem tartózkodtok otthon, átvegye a leveleiteket, és regisztráljátok őt a postán, mert nem minden esetben fogadnak el teljes körű meghatalmazást, az ő formanyomtatványukat kell kitölteni, és a postától egy kártyát fog kapni, ezt kell majd felmutatnia a levelek átvételekor.

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.