1. Menjetek be az egészségbiztosítóhoz (OEP), és jelentsétek be, hogy külföldön dolgoztatok. Erre azért van szükség, mert mindenkinek kötelező valahol biztosítottnak lenni. Ha erről nem értesülnek, csak azt veszik észre, hogy egy ideje nem fizeti senki utánatok a Tb-t. Ezért előfordulhat, hogy egy idő után kaptok egy számlát a járulékok, a kamatok és a büntetés összegével együtt. Felhatalmazhatjátok az egészségbiztosítót, hogy hivatalból kikérje helyettetek. Ezesetben viszont előfordulhat, hogy hónapokat kell várni az ügy lezárásáig.

 

2. Érdemes bemenni a munkaügyi központba, és érdeklődni a munkanélküli segély igénybevételének feltételeiről. Ha van, vigyétek magatokkal az U1-es nyomtatványt, ha nincs ezesetben őket is meg lehet bízni, hogy hivatalból kikérjék.

 

3. Ha éves állásotok van és szabadságra mentek csak haza, tehát életviteli központotok Ausztria, ott van állandó lakcímetek=Hauptwohnsitz, akkor ki kell jelentkeznetek Magyarországról. Menjetek be a helyi polgármesteri hivatalba, ott új lakcímkártyát fogtok kapni “külföldi cím” jelzéssel. A személyiigazolványotokat le kell adjátok, most már csak útlevéllel tudjátok igazolni magatokat és átutazni a határokon, ezért ha nincs útleveletek itt meg is igényelhetitek. 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.