Mint sok minden más, az albérleti árak is tartományonként nagyon változóak. A legdrágább tartományok Voralberg és Tirol. Természetesen az árak attól is függnek, hogy városban, vagy faluban szeretnétek lakni, illetve a település milyen infrastruktúrával, tömegközlekedéssel rendelkezik, valamint, hogy milyen messze van a legközelebbi nagyváros.  

 

FONTOS! Ha albérletkeresésre szántátok el magatokat, hónapokkal a költözködés dátuma előtt kezdjetek el keresgélni, mert Ausztriában nem túl nagy a kínálat. A nagyvárosokban (Bécs, Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck...) még nehezebb találni, ha ezeket a városokat célozzátok meg, az sem túlzás, ha fél évvel előtte belefogtok a keresgélésbe!

 

 

Kezdeti költségek

 

 • 3 havi kaució +
 • Első havi bérleti díj+
 • Ingatlanügynökön keresztül (nagyon gyakori) talált ingatlan ügynöki jutaléka (Provision) kb. egy havi bérleti díj

 

A legkisebb ingatlan (30-35m2) kezdeti költségei egy olcsóbb tartományban, valószínűleg nem a városközpontban, minimum 2000 euró, de ez a MINIMUM, egy nagyobb (80m2-es) lakás egy frekventáltabb helyen, akár 5000-6000 euróba is kerülhet.

 

 • A fenti költségeken felül számíthattok arra, hogy bútorozatlan albérletet, vagy részben bútorozottat (van benne konyhabútor) találtok, valószínűleg már a beköltözést követően még ez is jelentősen megterheli a pénztárcátokat.

 

 

Mire számíthattok és mire érdemes odafigyelnetek?

 

 • A főbérlő kérhet tőletek 6 havi bérpapírt (Lohnzettel-t) igazolásképpen, hogy fogjátok tudni fizetni az albérletet.

 

 • Az albérleti szerződést írásban rögzítsétek a későbbi viták elkerülése érdekében.

 

 • A bérleti díjat érdemes átutalással rendezni, így a legkönnyebb bizonyítani, hogy minden hónapban időben kifizettétek.

 

 • Hosszabb távra, általában 3 évre, vagy határozatlan időre szól a szerződés. Korábbi felmondás esetén létezik több lehetőségetek is, pl. utánbérlőt (Nachmieter) kereshettek a helyetekre, vagy 1 év letelte után a felmondást a kiköltözés előtt min. 3 hónappal előre jelezzétek…stb. Ez esetben semmilyen anyagi károtok nem származik az idő előtti kiköltözésből, ha eredeti állapotában adjátok vissza a lakást, a kauciót ugyanúgy visszakapjátok.

 

 • Érdemes jegyzőkönyvet, fényképet készítenetek a lakás eredeti állapotáról, a már akkor is létező hibákról, a benne lévő bútorok állapotáról, a kulcsok átvételéről. Amennyiben a lakást eredeti állapotában adjátok vissza, a kaució visszajár, nem kell a következő lakásotokra újra, külön összegyűjtenetek.

 

 • A bérleti díj tartalmazhatja az összköltséget (Gesamtmiete) (szemétdíj, víz, gáz, villany), de általában ezek külön kerülnek felszámításra, legyetek körültekintőek mielőtt a szerződést aláírjátok!

 

 • A gáz, villany…stb órákat saját nevetekre kell írassátok, a helyileg illetékes szolgáltatóhoz be kell jelentkeznetek.

 

 • Ausztriában létezik az ún. „tv adó“, akinek Tv-je, rádiója, illete otthoni internete van, köteles ezt a GIS felé bejelenteni, és mint egy rezsi számlát befizetni. Ennek tartományonként szintén változó lehet a díja, körülbelül havi 25 euró. Amikor beköltöztök az új lakásotokba, természetesen a Meldezettel-t (lakcímbejelentést) is el kell intéznetek. A GIS látja ezeket az új bejelentéseket, ezért a közeljövőben számíthattok arra, hogy az egyik alkalmazottjuk becsönget hozzátok, és ellenőrzi milyen készülékeket használtok. Felveszi az adataitokat, és utána már küldik is a csekket.

 

 

 • Ha nem vagytok biztosak a bérleti szerződés korrektségében, vegyétek igénybe a Wohnservice Mieterhilfe szolgáltatását.

 

 

Az alábbi albérletkereső oldalakra hívom fel a figyelmeteket

 

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.