Igyekszem tematikusan, lépésről lépésre leírni nektek a családalapítással kapcsolatos teendőket, illetve szokásokat, mert e tekintetben rengeteg ügyintéznivalóval kell szembenéznetek, személyes tapasztalat.

 

  • Miután megtudtátok, hogy gyermeketek lesz, fel kell keressetek egy nőgyógyászt, akihez előre egyeztetett, fix időközönként el kell látogassatok ellenőrzésre. Az orvos lehet az egészségbiztosítóval szerződött szakorvos (Kassenartzt), illetve magánorvos (Wahlartzt), erről itt olvashattok bővebben. Az orvos először megállapítja a terhességet, majd a következő vizsgálaton kb. a 10. hét körül ad egy terhességi kiskönyvet (Mutter-Kind-Pass), mely tartalmazza a terhesség alatti és a gyermek születése utáni kötelező, illetve ajánlott vizsgálatokat, azok eredményét, oltásokat…stb. A betegbiztosítóval szerződött orvosnál a kötelező vizsgálatok ingyenesek, viszont az ajánlottakért többnyire fizetni kell. A kötelező vizsgálatok megléte a családtámogatások igénybevételének feltétele!

 

  • A Mutter-Kind-Pass megléte után, mindenképpen jelentsétek be (írásban) a munkáltatónak a terhesség tényét, hisz attól a pillanattól kezdve anyasági védelem=Kündigungsschutz alatt álltok.  A terhes nőkre vonatkozó munkavégzési szabályokat minden munkáltatónak be kell tartania, amennyiben ezek a feltételek nincsenek biztosítva, a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelethez (Arbeitsinspektion)-hoz fordulhattok.

 

  • A terhesség időszaka alatt tehát az anya és a magzat egészsége a legfontosabb, a születés várható időpontja előtt 8 héttel már abszolút munkavégzési, foglalkoztatási tilalom (Absolute Beschäftigungsverbot) van. Egészségügyi állapototok, illetve munkahelyi körülményeitektől függően egyéni foglalkoztatási tilalmat (Induviduelles Beschäftigungsverbot („Frühkarenz") rendelhetnek el. Indokolt esetben nőgyógyászotoktól kérhettek beutalót az illetékes tisztiorvoshoz (Amtsartzt), aki megállapítja indodokolt-e a Frühkarenz, illetve mikortól. Ez esetben terhességetek fennálló idejére, illetve természetes szülés esetén a születést követő 8 hétre, császármettszés esetén 12 hétre fizetés helyett Wochengeldet (nincs magyar megfelelője ezért fordítani sem tudom) kaptok. Normál esetben a Wochengeld az abszolút védett időszakban, a születés várható időpontja előtt 8 héttel, és az azt követő 8 ill. 12 hétre jár.

 

  • A GYES igénybevételének egyik feltétele, hogy legalább 5 kötelező vizsgálaton kell megjelenjetek. A Mutter-Kind-Pass tartalmazza ezeket az időszakokat.

 

A fentieken kívül más teendőtök nincs a terhesség utolsó két hónapjáig, amikor is már előre el kell kezdenetek az ügyintézést, ha időben szeretnétek vele végezni.

 

  • Ausztriában nincs választott szülész orvos. A terhesség ideje alatt a nőgyógyászhoz jártok vizsgálatokra, szülni pedig a választott kórházban fogtok, ahol épp az ügyeletes orvos fogja a szülést levezetni. Ennek előnye is van, nincs hálapénz, meg se próbálkozzatok vele, mert itt sértésnek számít (ha mindenképpen szeretnétek hálátokat kifejezni, vigyetek ajándékcsomagot). A szülés előtt két hónappal érdemes kórházat választanotok és bejelentkeznetek, hogy biztosan legyen helyetek. Ha eddig még nem kaptatok, kérjetek beutalót a nőgyógyásztól.

 

  • A gyermek születése után el kell intézzétek a papírjait, egyes papírok (útlevél) igényléséhez hónapokkal előre be kell jelentkeznetek (Bécsi nagykövetség, innbrucki vagy müncheni főkonzulátusok), ezért már most érdemes időpontot foglalnotok.

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.