Kérlek benneteket, hogy ezt nagyon figyelmesen olvassátok el, mert egyes adminisztrációs teendők elmúlasztása szabálysértési bírságot vonhat maga után!! Ez csupán egy felsorolás, a hivatkozásokra kattintva olvashattok részletesebben az egyes pontok részletes teendőiről!

 

1. Megállapodás a munkaadóval:

 

  • Meg kell kapjátok a munkaszerződést (nem minden esetben adnak), ennek hiányában a munkaköri leírást=Dienstzettel.
  • A munkáltatónak be kell jelentenie az egészségbiztosítónál, az erről szóló igazolást elkérhetitek tőle.

 

2. Lakcímbejelentés=Meldezettel: A bejelentéstől számított 3 napon belül kell elintéznetek. Egyeztessetek a munkáltatóval, hisz gyakran ezt a bejelentést megteszik helyettetek (de ez a ti feladatotok és felelősségetek).

 

3. Telefonszolgáltató: Természetesen nem kötelező, de nagyon ajánlott. Nem csak a kedvezményesebb percdíjak miatt, leginkább a bankszámlához tartozó netbank (ami szintén nem kötelező) használatához lesz rá szükség.

 

4. Bankszámla nyitás: Valahol elfogadják a magyar számlaszámot is, de nem minden esetben, ezért nyitnotok kell egy osztrák bankszámlát, lehetőség szerint még az első fizetésetek előtt. A Sparkasse (Erste bank), a Raiffeisen bank, BAWAG, Volksbank rendelkezik a legnagyobb fiók és ATM hálózattal. A legkedvezőbb ajánlat mellett azt is vegyétek figyelembe, ha hosszú távon terveztek kint, és a következő szezon alkalmával másik városba kerültök, ott is legyen (a legnagyobb valószínűséggel) bankfiók. A netbankot igényeljétek a számlához, hogy otthonról is tudjatok hivatalos adminisztrációs teendőket elintézni, pl. pénzt átutalni.

 

5. Letelepedési engedély=Anmeldebescheinigung: 3 hónapot meghaladó kinttartózkodás esetén letelepedési engedélyt kell kérjetek, azaz a 4. hónapban el kell intéznetek. Elmulasztása, vagy késedelmes ügyintézése pénzbírsággal járhat.

 

6. Rendszám=Kfz-Kennzeichen: Állandó lakcím=Hauptwohnsitz esetén egy hónapotok, ideiglenes lakcím=Nebenwohnsitz esetén egy évetek van arra, hogy a magyar rendszámú autótokat osztrák rendszámra cseréljétek, melyet egyre szigorúbban ellenőriznek.

 

7. Zeugnis, Arbeitsbestätigung: A szezon lejárta előtt hívjátok fel a munkáltató figyelmét arra, hogy szükségetek van (minden más kilépő papír mellett) referencialevélre=Zeugnisra, mert későbbi munkavállalási esélyetek növeléséhez erre elengedhetetlen szükségetek lesz! Ha megállapodtok a munkaadóval abban, hogy a következő szezonban is visszamentek, a Zeugnist akkor is kérjétek el, továbbá egy szándéknyilatkozatot is a jövőbeli foglalkoztatásra=Arbeitsbestätigung.

 

8. Kilépőpapírok: Figyeljetek arra, hogy minden szükséges dokumentumot átadjon számotokra a munkaadó.

 

9. Lakcím kijelentés: Ahogy be kellett, úgy ki is kell jelentkeznetek a lakcímről hazautazás előtt. Egyeztessetek a munkáltatóval, elintézi e a kijelentést, vagy nektek kell.

 

 

Kapcsolat

West Best Job e.U.

Email cím: info@ausztriaimunkak.eu
Telefonszám: +43 664 264 7677
Facebook oldal: Link
Székhely: 2534 Alland, Babenbergergasse 83.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig megkapd az aktuális információkat az ausztriai munkákkal kapcsolatban.